Pšeničná kapsa nejčastěji plněná masem je pro španělskou a portugalskou kuchyni ikonická. Snad i proto ji najdeme taky v zemích Jižní Ameriky a nejen v jedné podobě.
Empanady ve formě kapsiček jsou svým vzhledem podobné pirožkům, jaké známe z Polska, Ukrajiny, Slovenska a Ruska. Nejčastěji bývají plněné masem a mletým masem, ale klidně v nich můžete najít taky tuňáka, šunku a v Galicii jsou pro tenhle pokrm typické náplně z mořských plodů a ryb. Výjimkou nejsou ani houby, brambory, rozinky nebo cukr. Kapsy se pečou v peci nebo troubě.
Empanada může mít i podobu klasického slaného koláče, tak se tím nenechte zmást. Těsto empanady sice může vypadat jako listové, ale není tomu tak. Je nekynuté a mělo by být tenké a křehké.
Obyvatelé Jižní Ameriky, zvlášť v Chile, Bolívii a Ekvádoru, empanady milují, proto nejsou výjimkou festivaly věnované právě tomuhle jídlu. A nijak nezvyklé to není dokonce ani ve Spojených státech! Empanada mívá stejné těsto, i když se každý snaží, aby to jeho bylo nejlahodnější, zato v náplních se předhánějí nejen jednotlivé státy, ale i oblasti v rámci jedné země. Každý pochopitelně tvrdí, že právě jeho empanady jsou ty nejlepší.
Na první pokus to nejspíš nebude úplně to pravé ořechové, jaké byste si koupili třeba ve Španělsku. Nicméně to stojí za zkoušku, protože dobré to určitě bude!
Co potřebujete: 350 g mouky, 175 g másla, 3 lžičky vinného octa, vejce, lžičku soli
Jak na to?
Nakonec hotové empanady podávejte teplé, můžete přidat dip podle chuti nebo zeleninový salát.
Pokud se do přípravy pustíte, přejeme vám hodně štěstí a dobrou chuť!