Že láska prochází žaludkem je starý známý fakt. Pokud si chcete ale opravdu pochutnat, budete se muset plácnout přes kapsu. Přinášíme vám přehled nejlepších restaurací Evropy, kde menu pro dva vyjde jako týden na horách. Jednotlivé restaurace ocenili sami hosté v rámci úspěšné ankety Travellers' Choice 2019.
Hosté, kteří do pařížské restaurace Epicure zamířili, se svorně shodují na tom, že zdejší gastronomický zážitek jen tak něco nepřekoná. Jednotlivé pokrmy, inspirované tradiční i moderní francouzskou kuchyní, totiž připravuje michelinský kuchař Eric Frechon. Když k výtečnému jídlu přidáte i honosné prostředí a jedinečnou atmosféru, jen stěží budete hledat lepší restauraci.
Italové to zkrátka umí! Když chcete zažít opravdové „gastroporno“, máte dvě možnosti – sednou do letadla a vydat se směr Paříž nebo zamířit do prosluněné Itálie. Tady, konkrétně tedy v městečku Orta San Giulio na stejnojmenném jezeře, na vás čeká restaurace Ristorante Villa Crespi, kde servírují italskou a středomořskou kuchyni i výtečné mořské plody.
Zůstanete u Francie nebo ochutnáte belgickou kuchyni? Rozhodnout se můžete až na místě. Belgická restaurace The Jane, která se v současnosti může pyšnit dvěma michelinskými hvězdami, servíruje nápadité pokrmy s těch nejčerstvějších surovin.
Další francouzský skvost najdete v departmentu Saint-Jean-de-Luz. V téhle restauraci se specializují výlučně na francouzské pokrmy a lahůdky, čemuž ale odpovídají taky ceny. Za večeři tady dáte minimálně šest stovek. Počítejte ale i s částkou, která hravě překročí minimální mzdu v Česku.
Že už nevěříte na pohádky? Ve španělské restauraci El Celler de Can Roca zase začnete. Tady ale nevypráví pohádkové příběhy babička v šátku, nýbrž luxusní jídlo servírované s naprostou precizností a umem, který je pro Španělsko typický. Molekulární kuchyně se tady snoubí s tradičními prvky a výsledek je jednoduše geniální. Cenový rozsah se pohybuje od 500 – 2 000 za jídlo.
V samotném centru Birminghamu najdete skvost s jednoduchým názvem – Adam´s. Tahle restaurace vás dostane hned u vstupu jedinečnou atmosférou, která se snoubí s úžasnými vůněmi a nabídkou pokrmů i pro ty nejnáročnější gurmety. V tomhle případě je ale potřeba počítat s maličko vyššími cenami. Jeden člověk tu za jednodušší pokrm nechá přibližně tisícovku, menu o více chodech vás vyjde třeba na tři tisíce.
A zpátky do Španělska! Španělé mají na dobré jídlo „čuch“. Důkazem je restaurace Martin Berasategui – dokonale sladěná symfonie chutí, vůní a pokrmů, o kterých si u nás můžete nechat jenom zdát. I tady, ale více než kde jinde platí staré známé pořekadlo: „Bez peněz do hospody nelez.“ Za jednu návštěvu tady necháte zhruba tři až sedm tisíc. Kdybyste přece jen nevěděli, co s penězi, doplníme, že vyhlášená restaurace a jeden z vítězů Travellers' Choice 2019 se nachází v baskickém Lasarte.
Asi nikoho nepřekvapí, že také další, kdo dosáhl na stupínek vítězů, má španělskou krev. Restaurace Disfrutar, kterou najdete v samotném srdci Barcleony, vás dostane netradičním servírováním. To nemá ve Španělsku, potažmo Evropě obdoby. Tady si s jídlem opravdu hrají. Jednotlivé porce jsou ale vskutku degustačními sousty. Na „svíčkovou s pěti“ tady proto nenarazíte. Cena za menu začíná na čtyřech tisících korunách.
Pokud patříte mezi milovníky seriálu Hra o trůny, určitě jste si nenechali ujít možnost navštívit historický Dubrovník, kde se natáčela spousta známých scén. Přepadl vás během toulek dubrovnickými uličkami hlad? Zamiřte do podniku s názvem Restaurant 360, který je dalším čestným vítězem ankety známého cestovatelského portálu. Bez rezervace se tady ale nedostanete a počítejte s tím, že večer vás tady vyjde zhruba na dva a půl tisíce za osobu (v případě návštěvy s drahou polovičkou si nachystejte několik Masaryků).
V Itálii není o oceněné restaurace nouze. Další z nich - Da Vittorio najdete v maličké vesničce Brusaporto, spadající pod Bergamo. Ochutnat můžete nejen tradiční italskou kuchyni, ale také středomořské speciality a čerstvé mořské plody. Samozřejmostí je netradiční servírování jednotlivých pokrmů, stejně jako bohatá nabídka místních i zahraničních vín.
Nizozemí – to nejsou jenom coffee shopy, uličky červených lamp a vyhlášené kabarety. Pokud vás láká luxusní jídlo a suroviny, pak zamiřte do nejvyššího patra japonského hotelu Okura Business Hotel, ze kterého je mimochodem úžasný výhled na celý Amsterodam. Právě tady totiž sídlí další vítěz volby cestovatelů – restaurace Ciel Bleu, kde zjistíte, jaká je cesta kaviáru i jak vypadá menu restaurace s dvěma michelinskými hvězdami.
Tak jsme se dočkali! Jedním z vítězů volby cestovatelů Travellers' Choice 2019 je i pražský podnik Bellevue. Ten kombinuje ty nejlepší suroviny a nevšední ingredience v rytmu současných světových kulinářských trendů. Ale jídlo je jedním, nikoli jediným důvodem, proč do Bellevue zavítat. Z prosklené restaurace se vám naskytne úžasný výhled na nejpůsobivější pražské památky v kombinaci s interiérem doplněným o díla výtvarníka Ronyho Plesla. Restauraci najdete na Smetanově nábřeží a ceny degustačního menu tady začínají na 2 000 Kč.
Že ty nejlepší světové restaurace najdete jen ve Španělsku, Francii a Itálii? Chyba lávky! Jedna z nich – konkrétně tedy podnik The ARTIST leží v samém srdci Bukureště. Co o restauraci říkají sami hosté? Svorně se shodují na tom, že v podniku zapojíte všechny smysly a jídlo nebo obyčejným pokrmem, nýbrž uměním. Na rozdíl od výše jmenovaných restaurací je The ARTIST cenově dostupná. Najíte se tady už od čtyř stovek.
Při vyslovení názvu téhle restaurace se vám pravděpodobně třikrát zamotá a jednou zlomí jazyk. Věřte, že naučit se správně vyslovit název podniku a udělat tady rezervaci alespoň na jeden večer stojí za to. Na jednom místě totiž můžete ochutnat jak dánskou, tak skandinávskou i evropskou kuchyni. Jednotlivé pokrmy zalahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale především oku. Ceny degustačních menu se tady ale nedostanou pod 2 500 Kč.
A svého zástupce v anketě Travellers' Choice 2019 má i náš německý soused. Restaurant 5 najdete v německém Stuttgartu a pochutnat si tady můžete na nespočtu degustačních soust, která vás překvapí nejen svým jedinečným vzezřením, ale především chutí. A o chuť tady jde především. Vyzkoušíte, jak chutná nebesky sladké sousto i pokrm, který vám svou kyselostí zkřiví úsměv. Přesto se neubráníte touze ho ochutnat zas a znova.