Přejít k hlavnímu obsahu

„Co je tvoje, to je moje…“ V Tibetu se bratři dělí o jednu manželku, která styk neodmítá. A má k tomu dost dobrý důvod

S polyandrií (pozor, nepleťte si tenhle pojem s polyamorií) se dnes můžeme setkat už pouze zřídka. Mnohomužství je praktikováno například v některých částech Tibetu

Ženy, které polyandrii „vyznávají“, tak často nečiní dobrovolně. Své manžely přesto nesmí odmítnout. Ale nepředbíhejme a pojďme se na tohle netradiční soužití podívat více do hloubky. 

Podle některých statistik polyandrii praktikuje necelé jedno procento populace. Narazit na tenhle netradiční svazek můžeme třeba v některých částech Tibetu. Zde jde výlučně o bratrskou polyandrii, kdy se bratři v rámci rodiny dělí o jednu manželku. Jak to vypadá v praxi?

„Nešij sebou a polykej!“ Chlapci z kmene Mardudjara čelí krutému a nechutnému rituálu dospělosti

Domluvené sňatky dětí

Sňatek (často dětského) páru bývá většinou domluven jejich rodiči. Hlavní slovo při sjednávání podmínek manželství mívají muži. Děti se mohou vyjadřovat pouze omezeně a ženy vůbec

Během sňatku, v rámci kterého vystupuje v roli ženicha zpravidla ten nejstarší z bratrů, je uzavřeno manželství také pro všechny jeho bratry. A to nejen ty, kteří již dosáhli „vhodného“ věku (zpravidla 15 let), ale také ty, kteří se během smluveného sňatku narodí

Život v Tibetu je náročný a drsný.
Zdroj:
Shutterstock

Nejdřív dívku vykrmí, pak ji nahou donutí producírovat se po náměstí. To, jestli je panna, kontrolují zkušenější

Rodinné orgie žena nesmí odmítnout

Často se stává, že je domluvený sňatek nějakou dobu monogamní, a žena žije pouze se svým právoplatným manželem. Jakmile ale bratři manžela dosáhnou patnácti let, musí žena spát i s nimi. 

Pokud by nebyl některý z bratrů ve sňatku spokojený, může z něj kdykoliv odejít a jeho „roli“ přebírá zpravidla ten nejstarší z bratrů. Žena pochopitelně roli manželky a milenky opustit nemůže. Žádného z mužů navíc nesmí odmítat nebo jej naopak preferovat.

Aby se mohl mladý muž oženit, zbičují ho a jeho potenci prověří teta budoucí manželky

Střídání partnerů během styku

Aby se „na každého dostalo“, dochází v rodinách celkem běžně ke střídání partnerů přímo během styku. Zajímavostí takovéhoto sňatku je, že manželku musí sexuálně uspokojovat povinně všichni bratři.

Děti, které se v rámci manželství narodí, mají několik otců, kteří se podílejí na jejich výchově. Bratři na sebe navzájem nežárlí, nikdo neřeší, kdo dítě zplodil a společnými silami zajišťují potřeby rodiny, jejíž hlavou je nejstarší bratr.

Podmínky v Tibetu jsou drsné. Rodiny se proto snaží vzájemně si pomáhat.
Zdroj:
Shutterstock

„Měla bys spát s mužem a zbavit se dětského prachu,“ nabádají desetileté holčičky během iniciačních rituálů v Malawi

O neplodné ženy není zájem

Pokud se během manželství ukáže, že je žena neplodná, mají bratři právo oženit se s další ženou. Zpravidla jde o sestru jejich choti, která má pak stejné povinnosti jako první žena.

Celkem často se stává, že se skupina bratrů ožení s jinou skupinou sester a polyandrie má v tomhle případě o něco odlišnější podobu. Početné rodiny pak žijí zpravidla u rodičů manžela, kde si všichni vzájemně pomáhají a lépe tak zvládají často velmi špatnou ekonomickou situaci.

Použité zdroje:

  • is.muni.cz/el/sci/podzim2009/Bi9190/um/Kap14_Tibet.pdf
  • FJELD, Heidi E. The Return of Polyandry: Kinship and Marriage in Central Tibet. 1. Berghahn Books, 2022. ISBN 9781800736078.
  • medium.seznam.cz/clanek/hana-strejcova-bratri-se-deli-o-jednu-manzelku-zvyk-v-tibetu-zarucuje-sexualni-vyziti-vsem-z-nich-53553
 
 

Místo

31° 13' 5.923", 88° 28' 57.0427"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Co je tvoje, to je moje…“ V Tibetu se bratři dělí o jednu manželku, která styk neodmítá. A má k tomu dost dobrý důvod