Přejít k hlavnímu obsahu

Hurá na podzimní prázdniny! Vezměte útokem dýně, oslavte svátek Día de los Muertos nebo obdivujte ptáky

Školáci jásají, rodiče se tak trochu děsí. Podzimní prázdniny 2024 sice vyšly na úterý 29. a středu 30. října, mnozí ředitelé škol je ale spojili s ředitelským volnem a společně s víkendem tak děti stráví doma celkem 9 dnů! 

Rodiče zejména těch menších školáků proto často řeší palčivou otázku: „Kam s ním?“ Máme pro vás tipy na akce a místa, kde není nouze o zábavu pro všechny věkové skupiny!

Svět dýní a pyramid 2024

Dýně k podzimu prostě patří. Pokud si chcete užít bezva dopoledne v jejich společnosti, vydejte se do Světa bludišť v Drnholci, který se od 20. 9. převlékl do oranžového kabátku. Přijďte nasát tu pravou podzimní atmosféru plnou pestrobarevných barev, dýní a vše, co k podzimu patří. 

Kam na podzim v Česku? Objevte čarokrásné skály, stezky i kousek Itálie 

Halloweenský víkend na Stezce Krkonoše 2024

Ve dnech 25. a 27. října se Stezka korunami stromů v Krkonoších promění na speciální místo, kde nebude nouze o strašidla ani tajuplnou atmosféru. Stezka bude tematicky vyzdobená a chybět nebude bohatý animační program. Po celý prodloužený víkend bude otevírací doba prodloužena až do 20.30 hod.

O dýňové slavnosti není během podzimních prázdnin nouze.
Zdroj:
Shutterstock

Día de los Muertos v botanické zahradě Troja

A o dýně nebude nouze ani v trojské botanické zahradě. Dýňová aranžmá budou inspirována mexickým svátkem Día de los Muertos, který je věnován všem mrtvým a svatým. Nenechte se ale mýlit, v Mexiku během tohohle svátku nesmutní, nýbrž radostně oživují vzpomínky na svoje nejdražší. V trojské botanické zahradě se můžete těšit na tvořivé dílničky i lampionové průvody.

Podzimní dovolená za pár kaček: Tohle jsou ty nejlepší destinace

Novohradské podzimní slavnosti

Dne 26. října vypuknou na Nových Hradech zámecké slavnosti, během kterých můžete potkat třeba Františka Ferdinanda d´Este nebo si užít hrané příběhy, loveckou kynologii, prohlídky hradu nebo sokolníky. Nouze nebude ani o nejrůznější dobroty, které k podzimní zábavě patří.

Večer duchů v Zoo Olomouc 2024

Zoo Olomouc se 26. října převleče do strašidelného kabátku a dospělé i děti přivítá zábavný program s nádechem tajemna. Slavnostně vyzdobená zoo bude prošpikovaná dýněmi i stánky, ve kterých nebude nouze o dobroty pro zahřátí i mlsné jazýčky. Těšit se můžete na ohňovou show, strašidelné průvodce nebo stezku hrůzy, kterou si můžete po setmění projít.

Kam v Praze, když prší? Dejte si laser game, vláčky nebo hurikán

Hubertova jízda v Kladrubech nad Labem

Dne 26. října můžete zamířit také do Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který zde pořádá slavnostní Hubertovu jízdu. Účastníci ji absolvují v sedle starokladrubských koní nebo v kočárech. Začátek je na nádvoří kladrubského hřebčína, kde proběhne slavnostní nástup. Po skončení jízdy bude následovat projížďka krajinou Kladrubského Polabí včetně absolvování Kurkova jezírka a závěrečného „Halali“ na místním závodišti. 

Národní hřebčín pořádá během prázdnin Hubertovu jízdu.
Zdroj:
Shutterstock

Sokolnické lovy na Sovinci

Během státního svátku a posledního víkendu v říjnu se můžete vypravit také na hrad Sovinec, kde budou probíhat oblíbené sokolnické ukázky lovu atrapy kořisti s fotografováním dravých ptáků při příletech na ruce návštěvníků. Chybět nebude ani bohatý doprovodný šermířský program a atraktivní besedy.

Co dělat v Brně, když prší: Zajděte si na únikovku nebo do vědeckého parku

Šperkařský festival na Výstavišti Kroměříž

Máte doma malé (a velké) parádnice? Zamiřte s nimi na Výstaviště Kroměříž. Od 26. do 28. října tady bude probíhat oblíbený šperkařský festival a tematické dílny, ve kterých si mohou zájemci vyrobit třeba originální šperk. Chybět nebude ani bohatý výběr handmade výrobků od předních českých firem. Samozřejmostí je bohaté občerstvení a parkoviště v objektu.

Týden turistických informačních center ČR

Od 24. do 30. října proběhne v Česku atraktivní akce, která široké veřejnosti představí na 200 informačních center napříč celou republikou. Programy jsou pestré a různorodé, návštěvníci si přijdou na své v každém kraji. Pro velké i malé budou připraveny zábavné kvízy, kostýmované prohlídky, tvořivé dílny nebo ochutnávky regionálních produktů. 

Nudíte se? Vyzkoušejte noir turistiku. Podzim je pro ni jako stvořený!

Podzimní prohlídky zámku Kynžvart

Pokud vám zkazí plány počasí, vyrazte na zámek Kynžvart, který se veřejnosti otevře i v netradiční podzimní čas, a to formou prohlídky zámeckých interiérů Metternichů a Muzea a slavného Kabinetu kuriozit. Velkou předností podzimních prohlídek je skutečnost, že jednotlivé místnosti jsou temperovány, takže vám plány nepřekazí ani rozmary počasí. 

Užijte si netradiční prohlídku zámku Kynžvart při svíčkách.
Zdroj:
Shutterstock

Strašidelné zámecké příběhy na zámku Lobkowicz

Co ukrývají tajemné komnaty zámku Lobkowicz? To se dozvíte během prohlídek, při kterých zjistíte vše strašidelné a temné, co je s roudnickým zámkem spojené. Zámecké chodby si můžete projít za svitu svíček, a to až do 20.00 hod. Akce proběhne 26. října. 

Použité zdroje:

  • kudyznudy.cz/aktuality/tesite-se-na-podzimni-prazdniny-nepropasnete-zaji
  • slevomat.cz/magazin/1624-podzimni-prazdniny-kam-s-detmi-tipy-na-vylety
  • travelking.cz/blog/kam-s-detmi-vyjet-na-podzimni-prazdniny
  • dovolenasnejmensimi.cz/bonusy/26-kam-na-podzimni-prazdniny
  • usetreno.cz/clanky/kdy-budou-podzimni-prazdniny/
 
 

Místo

48° 51' 33.0645", 16° 28' 24.3109"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hurá na podzimní prázdniny! Vezměte útokem dýně, oslavte svátek Día de los Muertos nebo obdivujte ptáky