Přejít k hlavnímu obsahu

Svět ovládl nebezpečný trend! Mladí se snaží na palubě letadel „unudit k smrti“

Pro cestující, kteří létají letadlem sporadicky, je tahle cesta dobrodružnou výpravou plnou zážitků a nejednoho překvapení.

Ti, kteří létají často, berou letadlo jako kterýkoliv jiný prostředek, který je dopraví z bodu A, až do bodu B. 

Nově ovšem existuje i třetí skupina cestovatelů, kteří se na palubách letadel dálkových letů záměrně nudí“ a riskují nejen zdraví, ale taky svůj život. O co jde?

Letenky do celého světa za 10 eur? Akce známé aerolinky není tak výhodná, jak se na první pohled zdá

Výzva mladých, která nemá obdoby

Lékaři a odborníci varují před vážnými zdravotními riziky, které může přinášet extrémní verze nového trendu. Mladí ho na sociálních sítích označjí tagem #rawdogging, což je mimochodem také výraz pro nechráněný sex. 

Co si vzít s sebou do letadla? Nezapomeňte na léky, žvýkačku a pozor na zapalovače

Se sexuální aktivitou na palubě letadel ale tenhle trend nemá nic společného. Jde o to se během dálkového letu ničím nerozptylovat a prostě jenom tak „být“ a nudit se. Vyznavači tohoto trendu odmítají jídlo i pití, nechodí na toaletu a nevyužívají ani portálu palubní zábavy, kterým jsou letadla vypravovaná na dálkové lety obvykle vybavena. 

Trend raw doggingu je podle mnohých odborníků nebezpečný.
Zdroj:
Shutterstock

Přeborníkem v raw doggingu je v současné chvíli jistý čtyřiatřicetiletý podnikatel Damion Bailey z Miami, který let trvající 13,5 hodiny ze Šanghaje do Dallasu strávil bez sledování filmů, bez poslouchání hudby či bez čtení knihy.

Zakázaný je samozřejmě i poslech hudby, pohyb nebo spánek. Leteckému raw doggingu se podle příspěvků na sociálních sítích věnují hlavně mladí muži, kteří tenhle trend berou jako možnost prokázat odolnost a sebeovládaní. Mnozí lékaři mají ovšem výhrady, především pokud jde o vynechávání jídla a nápojů či toalety.

Jak si sbalit příruční zavazadlo: léky i elektroniku mějte u sebe, pozor na parfémy nebo make-up

Při dálkových letech totiž existuje zvýšené riziko dehydratace nebo hluboké žilní trombózy. Proto je vždy potřeba se během letu důkladně hydratovat, sem tam se projít po palubě letadla, a pokud to není ve stísněném prostoru možné, alespoň v průběhu letu provádět různá dechová cvičení a cviky, přímo na místě, na němž cestující sedí.

Použité zdroje:

  • bbc.com/news/articles/c5y83kj3wg2o
  • echo24.cz/a/HRmbR/zpravy-zahranici-nebezpecny-trend-letani-letadlem-raw-dogging-lekari-varuji
  • aol.com/no-films-no-music-no-235445330.html
 
 

Místo

50° 6' 6.4722", 14° 15' 47.3361"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Svět ovládl nebezpečný trend! Mladí se snaží na palubě letadel „unudit k smrti“