Dlouho se o ní mluvilo a konečně je tady. O čem je řeč? O unikátní podvodní restauraci, která je v rámci Evropy jediná svého druhu. Vyrostla na nejjižnějším cípu Norska, konkrétně ve vesničce Båly. Jmenuje se Under, což v angličtině znamená "pod", ale v norštině jde o "div" anebo "zázrak".
O návrh restaurace se postarala architektonická společnost Snøhetta, která má na svém kontě třeba operní dům v Oslu nebo Památník 11. září v New Yorku. Samotná realizace nevšedního objektu trvala přibližně rok a půl. Restaurace má podobu betonového tubusu, jehož horní část pokrývají dřevěná prkna a který vertikálně protíná hladinu Severního moře.
Ještě před samotným otevřením, které proběhlo v březnu letošního roku, přijala restaurace několik tisíc rezervací. Míst k sezení je tady ale pouze čtyřicet. Samotná restaurace pak má kapacitu 80–100 hostů. Bude to proto chvilku trvat, než se všechny rezervace odbaví.
Šéfkuchařem první podmořské restaurace v Evropě se stal Nicolai Ellitsgaard Pedersen, který se soustředí především na suroviny z nejbližšího okolí. Hlavní jídelna restaurace se nachází až 5 metrů pod hladinou moře. Drsným přírodním podmínkám tady vzdorují metr tlusté betonové zdi s panoramatickými akrylovými okny. Hrubý vnější povrch by se měl rychle stát útočištěm mořské flóry i fauny a splynout s okolím.