Diskuze o hmyzu coby novodobé potravině jitří nálady ve společnosti. V některých asijských státech by se nad tímhle tématem příliš nepozastavovali.
Tady si totiž pochutnávají na jiných „dobrotách“. Příkladem budiž více než půlmetrový stejnonožec z hlubin, kterého vám naservírují společně s polévkou ramen v jedné z tchajwanských restaurací.
Extrémní kuchyně: Ramen s krokodýlí nohou prý v srdci probudí bezpodmínečnou lásku
Existují desítky a možná i stovky vtipů o mouše v polévce. V Tchaj-wanu se ale asi nevypráví. Tady si totiž můžete dát vskutku netradiční ramen, který pod půlmetrovým živočichem pravděpodobně velmi snadno přehlédnete.
Oním záhadným a hrdě servírovaným živočichem je Bathynomus obrovský, kterého běžný člověk prakticky nemá šanci spatřit. Stejnonožec, který může vážit až 2 kilogramy a dorůstat do délky 60–70 centimetrů, žije v hloubkách okolo 1 000–2 000 metrů.
Živí se těly uhynulých živočichů, a protože žije prakticky v naprosté tmě, jeho tělo je bezbarvé a tvoří ho krunýř, sedm párů článkovaných nohou, dva páry tykadel a složené oči. Protože potravy není v takto extrémních hloubkách mnoho, pokud se přece jen k nějaké té mršině dostane, je schopen sníst až polovinu svojí hmotnosti. Poté může vesele hladovět. A to klidně i několik dlouhých let.
Extrémní kuchyně: Dvoukilový losí čenich plný chrupavek, zubů a chlupů je opravdovou gastrovýzvou
Bathynomus je ve zmíněné restauraci podávaný jako specialita šéfkuchaře a najdete jej na velmi extravagantním menu. Že jste si poručili mrchožrouta z hlubin, nepoznáte jenom podle názvu, ale také podle ceny. Za jeden speciální ramen s bathynomem tady zaplatíte zhruba tisícovku, což je asi 10x více, než jaká je cena běžného ramenu podávaného v typické tchajwanské restauraci.
A jak se vlastně tahle netradiční ingredience připravuje? Po vylovení z hlubin je ze stejnonožce odstraněn žaludek. Vykuchání podléhají taky vnitřnosti. Žlázy ale tvorovi zůstávají. Zbylé maso se společně s krunýřem uvaří v páře a podává se s krémovým ramenem, jehož součástí je nejen maso bathynoma, ale najdeme v něm také fermentované části tuňáka pruhovaného a mořské plody.
Ti, kteří už měli tu čest netradiční ramen s bathynomem ochutnat, se vesměs shodují na tom, že pohled na porci sice není nikterak lákavý, samotný mnohonožec má ale nesmírně šťavnaté maso, které chutná jako kombinace humra a krabí pasty. Nám nezbývá než dotyčným věřit.